Beyinde kanama, tümör oluşumu ve diğer başka beyin hastalıkları sonucunda kafatasının bir kısmının çıkarılarak beynin kafatası içerisinde sıkışması engellenir. Buna kraniyotomi (kemiğin tek parça olarak çıkarılması) veya kraniyektomi (kemiğin küçük parçalar halinde çıkarılması) denir. Yapılan işleme göre bu kemik karın içerisinde veya soğuk ortamlarda saklanarak hastanın asıl hastalığı tedavi olduktan sonra tekrardan kafatasına yerleştirilebilir. Bu ameliyatlar genel olarak 2-6 saat arasında sürer.
Beyin tümörleri kafatasının içerisinde birçok farklı bölgede ortaya çıkabilir. Bunlar beynin kendi hücrelerinden çıkan tümörler olduğu gibi vücudun başka yerinden sıçrayan (metastaz) tümörler de olabilir. Bu tümörlerin çıkarılması için gereken süre tümörün yeri, tipi, damar yapılarına yakınlğı, hastanın genel durumu gibi değişkenlere göre değişebilir. Bu ameliyatlar ortalama olarak 3-8 saat arası sürer.
Son yıllarda burun içerisinden beyne ulaşmayı kolaylaştıran endoskop adı verilen kamera sistemleri ile yapılan ameliyatlar sıklaşmıştır. Genelde hipofiz bezi (pitüiter bez) adenomlarında, kraniofarenjioma denen kitlelerde ve diğer bazı kitlelerde kullanılan bu yöntem ile yapılan ameliyatlar açık tümör ameliyatlarına göre ortalama olarak nispeten daha kısa sürer. Bu ameliyatların süresi yaklaşık 2-4 saattir.
Beynin içerisindeki odacıklarda ve beynin etrafında bulunan beyin omurilik sıvısı (BOS) çocuklarda veya yetişkinlerde tümör, kanama veya doğuştan oluşan başka sebeplerle normalde olduğundan daha çok bulunabilir. Bu duruma beyinde sıvı birikimi yani hidrosefali denir. Fazla biriken bu sıvının çoğu zaman boşaltılması gerekir. Bu boşaltımı sağlayan şant sistemleri sıkça kullanılmaktadır. Beynin içerisinden vücudun diğer boşluklarına uzanan ince bir plastik bir boru kullanılarak bu boşaltım sağlanır. Bu ameliyatlar yaklaşık 3-4 saat sürer.
Beyin anevrizmaları beyin damarlarından birinin balonlaşması ile oluşur. Böyle bir balonlaşma sonucunda damarın duvarında incelme gerçekleşir. Bu incelme sonucunda damar duvarı delinerek kanamaya sebep olabilir dolayısıyla bu balonlaşmanın düzeltilmesi gerekir. Bunun için bu balonlaşma alanının köküne bir klip yerleştirilir ve balonlaşan kısım kesilerek çıkartılır. Bu ameliyatlar yaklaşık 4-6 saat sürebilir.
Parkinson, Tourette, Distoni ve diğer nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda kullanılan beyin pilleri ile hastalıklara bağlı şikayetlerin gidirilmesi amaçlanır. Bu ameliyatlarda daha önceden koordinatları belirlenmiş beyin alanlarına elektrotlar gönderilir ve bu elektrotların göndermiş olduğu sinyaller ile hastaların şikayetlerinde azalma izlenir. Bu ameliyatlar yaklaşık 3-5 saat sürer.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.